I gamle dage var det faktisk sådan at man spiste de varme hveder på selve Store Bededag. Dengang måtte ingen, og heller ikke bagerne, arbejde på helligdagen og derfor fandt bagerne på at bage hvede-tvebakker(som vi i dag kender som varme hveder eller hvedeknopper) om torsdagen, som folk så kunne købe og tage med og selv at varme op derhjemme. Og dermed blev det altså til en tradition, som altså af en eller anden grund har rykket sig en dag gennem årene:)
I min familie har det aldrig rigtig været en tradition med de varme hveder, men jeg synes det er en hyggelig og ikke mindst velsmagende tradition så jeg vil gerne indføre den her hos mig og Joachim. Så jeg måtte lige forbi for at købe mere gær og kardemomme. Desuden var det jo en meget passende dag at sidde og spise dejlige varme hveder om aftenen på da det jo bare var plaskende, iskoldt regnvejr udenfor!
Det er faktisk en meget simpel og dog spændende opskrift, men man skal afsætte et par timer:)
Ingredienser:
Til 7 stk.
- 1,75 dl. mælk
- 12,5 g. smør
- 25 g. gær
- 1 tsk. honning
- 1 æg
- 350 g. mel
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. kardemomme.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1½ time.
Slå dejen ned - bogstaveligt talt. Når dejen er hævet er den ret stor men lige så snart du rører ved den forsvinder alt luften og den bliver lille igen, sjovt! - og del den i 7 klumper som trilles til boller og kommes på en beklædt bageplade.
Nu kommer det spændende. En gryde med vand varmes op og bollerne efterhæves oven på gryden over dampen i 20 minutter. Men pas på! - Hvis vandet begynder at koge vil bollerne begynde at bage i bunden, hvilket man ikke ønsker. Det er nemmere end det lyder, man skal bare holde lidt øje med det og justere temperaturen lidt en gang i mellem.
Herefter bages bollerne i 20 minutter ved 200 grader.
Så skal de flækkes og ristes (hvis man har lyst) enten i ovnen eller, hvis man er så privilegeret, på en brødrister :)
Jeg synes de er lækre bare med smør, men også med ost og hjemmelavet jordbær marmelade!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar